WordPress

Wat is WordPress?

Wel eens de naam WordPress horen vallen, maar je weet niet wat het is? Kort gezegd: WordPress is software waarmee je een website kunt bouwen én die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig hun eigen artikelen kunnen publiceren op het internet. Met WordPress kun je prachtige websites, blogs of apps maken.

Oké, je weet nu een heel klein beetje wat WordPress is, we gaan er nu dieper op in.

Wat kun je nu precies met WordPress?

Bloggen

Van oorsprong is WordPress bedoeld om te bloggen. Een blog of weblog is niets anders dan een (persoonlijk) dagboek op een website waar met grote regelmaat een artikel wordt geschreven. Dit kan een aantal keren in de maand zijn, per week of zelfs dagelijks. De berichten die geschreven worden komen in chronologische volgorde op de website te staan.

WordPress is opgezet om op persoonlijk vlak te bloggen. De onderwerpen kunnen over van alles gaan: dingen die je meemaakt of doet in je dagelijks leven, een hobby of een sport die je helemaal te gek vindt. Tegenwoordig wordt de blog ook op zakelijk vlak heel veel ingezet en vooral gebruikt als marketingstrategie.

Blog

Website (persoonlijk/zakelijk)

In de loop der jaren is WordPress der mate uitgebreid dat je er ook prima websites mee kunt maken. De functionaliteit is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid waardoor er meer en meer mogelijk is. Maar je kunt de functionaliteit ook uitbreiden door zogenaamde plugins te installeren.

Een plugin is een extra stukje software, waarmee extra functionaliteit wordt toegevoegd aan de website, denk bijvoorbeeld aan een contactformulier, een plugin om je website beter vindbaar te maken in Google of een plugin die je website sneller maakt.

Website op laptop

Om je website vorm te geven maakt WordPress gebruik van zogenoemde thema’s. Eigenlijk is dit ook weer een extra stukje code om je website mooier te maken. Een thema van een website zorgt eigenlijk voor je design van je website, maar vaak wordt er ook allerlei extra functionaliteit(en) aan toegevoegd.

Je kunt de website zowel persoonlijk als op zakelijk vlak gebruiken.

Webshop/webwinkel

Een webshop is een website waar handelswaar te koop wordt aangeboden. WordPress zelf heeft geen mogelijkheid ingebouwd om deze te gebruiken als een webshop/webwinkel. Maar door extra plugins toe te voegen zoals WooCommerce (voornamelijk gebruikt voor fysieke producten) of Easy Digital Downloads (voornamelijk gebruikt voor digitale producten) kun je van WordPress een heuse webwinkel maken. Je kunt al jouw producten ten toon stellen compleet met winkelmandje en afrekensystemen.

Webshop op laptop

LMS

Met plugins kun je WordPress omtoveren tot een ware Learning Management Systeem (LMS), wat wil zeggen dat je een heel platform kunt creëren waarbij je allerlei cursussen en trainingen kunt geven. Dit zou je kunnen gebruiken om bijvoorbeeld binnen je bedrijf één plek te creëren waar je informatie kunt geven om werknemers op te leiden. Maar je kunt het uitstekend gebruiken om je eigen kennis te verkopen door middel van online trainingen/cursussen aan te bieden.

Man volgt training achter laptop

Lidmaatschap

Het is mogelijk om artikelen dusdanige rechten te geven, dat niet iedereen een artikel kan lezen. Je kunt bijvoorbeeld content beschermen met een wachtwoord. Veel mooier is het als je wederom met een plugin je een zogenaamde ‘membership’ website kunt maken.

Je kunt dus ‘leden’ aanmaken en daar iets mee doen. Je kunt bijvoorbeeld standaard artikelen maken die voor iedereen beschikbaar zijn, maar ook premium content die alleen voor leden beschikbaar is. Je ziet bijvoorbeeld dat sites zoals de Telegraaf, NRC, Volkskrant, AD e.d. steeds meer met lidmaatschappen gaan werken. Ook dit is dus mogelijk met WordPress.

Vrouw logt in op website op haar laptop

App

Een app is een mobiele applicatie die draait op een smartphone, smartwatch, tablet of een ander mobiel apparaat. Het is zelfs mogelijk om van WordPress een app te maken. Ook hierbij geldt dat het standaard niet mogelijk is om van WordPress een app te maken. Maar door uitbreiding van plugins zoals AppPresser, MobiLoud, Androapp, WPApp.Ninja kun je deze omtoveren tot een app.

App op mobiel

Zoals je ziet kun je diverse kanten op.

Wat kost WordPress?

Dat verschilt. Je kunt een WordPress website hosten op je eigen server, bij een hosting partij of bij WordPress.com.
Als je WordPress installeert op je eigen server of op de server die je huurt bij een hostingpartij dan is de software gratis. WordPress is een open source project, wat wil zeggen dat gebruiker ook een ontwikkelaar kan zijn, WordPress draait op vele vrijwilligers die werken aan de code en ontwikkeling. Je kunt de software gratis downloaden op wordpress.org. Je hebt dan natuurlijk wel de kosten van je server waar je WordPress op wil laten draaien en de kosten van een domeinnaam.

Je kunt er ook voor kiezen om je website op wordpress.com te laten draaien, je hebt dan geen eigen server nodig. Ze hebben verschillende pakketten, van gratis tot aan een paar tientjes per maand. Met de gratis optie kun je niet zo heel veel, in zoverre je kunt geen betaalde thema’s gebruiken, geen plugins installeren e.d. Tevens krijg je advertenties op je website, die bij een duurder pakket weer wegvallen. Kijk maar eens op de prijzen op de site van wordpress.com, daar zie je ook wat er wel en niet inbegrepen zit in elk pakket. Houd er wel rekening mee dat dit niet de officiële website is, het is een commerciële partij die met een afgesloten stuk van WordPress werkt. Toch wilde we deze optie zeker noemen omdat je het wel een keer kan tegenkomen en je weet dat dit niet de officiële site van WordPress is.

Veelal kiezen de meeste voor de versie die je gratis kunt downloaden en die op een server bij een (WordPress)hostingpartij zet.

Kosten berekenen

Bijkomende kosten

Er vanuit gaande dat je ervoor kiest om WordPress gratis te downloaden komen er vaak nog kosten bij:

 • kosten voor je eigen server of de kosten van je hostingpartij
 • kosten voor jouw eigen domeinnaam
 • kosten voor een SSL certificaat (https i.p.v. http; zorgt voor meer veiligheid bij versturen van gegevens)
 • eventueel kosten voor een betaald thema: je kunt kiezen voor een gratis thema, maar vaak biedt een betaald thema vaak wat meer extra’s
 • kosten voor een backup (soms doet de hostingpartij dit voor je)
 • plugins, ook hier zijn tal van gratis plugins, maar voor extra functionaliteit kun je dan voor een betaalde pro/uitgebreide versie kiezen
 • ontwikkelings- en/of onderhoudskosten door een webdeveloper, tenzij je alles zelf natuurlijk kunt

Als je zelf nog niet wist wat WordPress is, dan is de kans groot dat het wellicht te moeilijk voor je is om alles zelf te doen. Dan kun je er voor kiezen om een WordPress cursus te doen of het uitbesteden aan iemand die dit voor jou kan doen.

Is WordPress moeilijk/makkelijk?

Het kan misschien een beetje ingewikkeld zijn om via een FTP-programma de software op je server te installeren een database aan te maken, maar ermee werken valt mee. Het is zo opgezet dat het eenvoudig is om aan te leren. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om de onderhoud en installeren van plugins uit te besteden, maar het schrijven en bijhouden van artikelen is heel goed zelf te doen.

Het is net een beetje zoals Word. Je hebt een editor waarmee je jouw artikelen schrijft, je kunt kopjes erbij maken, iets dik gedrukt maken, onderstrepen, een linkje maken. Eigenlijk zoals je dat kent van Microsoft Word. Nu is het wel zo sinds WordPress overgestapt is naar versie 5, ook wel Gutenberg genoemd, dat de editor iets onduidelijker is. Vooral als je de klassieke editor nog gewend bent, dan duurt het even voordat je aan het nieuwe gewend bent. In Gutenberg werk je voornamelijk in zogenaamde blokken. Elke kop of paragraaf wordt gezien als een blok. Voeg je een plaatje toe dan is dat een blok. Wil je een YouTube filmpje op je website plaatsen, dan is dat ook weer een blok. Uiteindelijk als je daarmee gewend bent valt ook dat allemaal wel mee.

Toch is het zeker aan te bevelen om een WordPress cursus te doen. Je weet dan beter hoe je alles goed moet instellen, hoe je werkt met categorieën, tags, wat je wel en niet moet doen. Uiteindelijk bespaart dat je ook weer een hele hoop tijd.

CMS

WordPress is een Content Management Systeem. Het is mogelijk om met meerdere mensen aan de website te werken. Er kunnen dus verschillende auteurs zijn die artikelen schrijven op je website. Dit kun jijzelf zijn, maar je kunt ook met een heel team aan je website werken en iedereen kan dan zijn eigen inlog hebben.

Je kunt berichten gelijk publiceren, maar het is ook mogelijk door met verschillende rollen te werken dat je geen rechten hebt om een artikel te plaatsen, maar wel om te schrijven, die je dan ter goedkeuring klaar zet en de redacteur kan bepalen of hij dit artikel publiceert. Ook kun je de artikelen inplannen om op een bepaalde tijd en datum te laten verschijnen op je website. Zo kun je mooi vooruit werken.

Wordt WordPress veel gebruikt?

Van alle websites ter wereld draait ongeveer 36,7% op WordPress

Zoals je ziet heeft WP een enorm aandeel in de markt. Meer dan één derde van de wereld gebruikt deze software. Naast het feit dat de software gratis is, zal het er zeker ook mee te maken hebben dat de software in PHP is geschreven. PHP is ook veruit de meest gekozen programmeer taal ter wereld, maar liefst 78,6% gebruikt PHP, als tweede programmeertaal komt ASP.NET met 10,4%, Ruby volgt met 3,5% op de derde plek. Of PHP de beste taal is is een hele andere discussie. Feit blijft dat de taal en ook deze software enorm populair is.

Van alle websites die een content management systeem gebruiken, gebruikt maar liefst 63,4% WordPress

Er zijn diverse alternatieven voor content management systemen, denk aan Wix, Joomla, Drupal, Blogger, Shopify, PrestaShop. Dit is overigens nog maar een greep uit de vele mogelijkheden die er zijn. Ter vergelijking heeft Shopify die 2e in de lijst staat een marktaandeel van 4,2% en Joomla een marktaandeel van 4,1% welke de 3e plek bezet. Een enorme afstand met de koploper dus.

Voordelen om WordPress te gebruiken

Mede doordat het zo populair is, is er heel veel documentatie te vinden en mensen die je kunnen helpen met het ontwikkelen. Diverse forums waar je vragen kunt stellen. Dus uit oogpunt van ondersteuning is dit absoluut een heel groot pluspunt. Er zijn mensen die een eigen CMS hebben geschreven, welke wellicht technisch beter geprogrammeerd is, maar als je problemen tegenkomt ben je heel erg afhankelijk van die partij, en als ze stoppen met ontwikkelen heb je een groot probleem. Als je een CMS kiest, kies dan in ieder geval voor een systeem waar genoeg support voor te vinden is.

Meer voordelen zetten we even op een rij:

 • reeds eerder genoemd, maar een belangrijk voordeel is dat de software zelf gratis is
 • door de veel verschillende thema’s (themes genoemd in het Engels) kun je kiezen uit heel veel designs
 • talrijke plugins beschikbaar waardoor je makkelijk functionaliteit kunt toevoegen aan je website
 • een prima en makkelijk werkend content management systeem
 • WordPress is zoekmachine vriendelijk geschreven en is uit te breiden met SEO plugins
 • er worden veel updates uitgebracht om de software zo veilig mogelijk te houden
 • er wordt door ontwikkeld met extra functionaliteiten
 • naast tekst kun je makkelijk foto’s, video’s plaatsen
 • maar ook makkelijk social media berichten ‘embedden
 • heb is gebruikersvriendelijk en snel te leren
 • mogelijk om al snel een basic website te maken
 • mogelijkheden om website te gebruiken als LMS, Webshop, Lidmaatschap en App
 • veel thema’s zijn mobile responsive, dat wil zeggen dat ze er ook op mobiel en tablet goed uitzien
 • je kunt nog steeds bloggen

Waarom geen WordPress website?

Zoals er altijd voorstanders zijn, zijn er natuurlijk ook tegenstanders. Mensen die vinden dat je absoluut geen WordPress moet gebruiken. Hierbij ook een opsomming waarvoor je WordPress niet zou moeten gebruiken:

 • je moet continu updates uitvoeren van WordPress, thema’s en plugins
 • plugins kunnen niet goed ontwikkeld zijn en daardoor de veiligheid van je website in gevaar brengen
 • door zijn populariteit is het gevoelig voor hackers
 • je website kan ‘stuk’ gaan door een update
 • er zijn ook andere systemen voor LMS, Webshop, Lidmaatschap en App
 • performance kan een probleem opleveren

Om eerlijk te zijn zijn de tegenstanders voornamelijk te vinden bij programmeurs bij (grote) webbureaus. De code is niet goed genoeg opgezet, het zou allemaal niet veilig zijn, je PHP absoluut nooit moet gebruiken (waar WordPress op draait). En waarschijnlijk zullen ze het allemaal vast heel goed kunnen onderbouwen en hier en daar zullen ze vast een punt hebben. Persoonlijk denk ik als het daadwerkelijk zo slecht zou zijn, dan zou het niet zo’n groot marktaandeel zou hebben, dus de voordelen zullen vast meer opwegen dan de nadelen.

Keuze maken

Mijn advies zou zijn om altijd te kijken naar wat je wilt met je website en wat je budget is. Bepaalde voordelen én nadelen gelden voor verschillende CMS-en. Zo is elk goed platform onderhevig aan updates. En wanneer je een update uitvoert heb je altijd een risico dat iets stuk gaat. Wat dat betreft kan er al iets omvallen als je ergens een ; (punt comma) in de code bent vergeten.

Wil je een webshop? Kijk dan goed naar welke systemen er allemaal zijn en maak altijd een keuze afhankelijk van de mogelijkheden en het te besteden budget. Hetzelfde geldt ook voor een LMS of App. Je kan wel het beste systeem willen, maar als je budget daar niet toereikend toe is, dan heeft het geen zin.

Je kunt een website ook zelf ‘coderen’. Qua code is dat absoluut vaak beter, omdat je dan volledig maatwerk levert aan de klant. De website wordt precies zo opgezet aan de wensen van de klant. Ook design en de indeling (UX) wordt helemaal aan de wensen opgezet. Bij generieke systemen weet een systeem niet waarvoor het exact gebruikt gaat worden en daarvoor krijg je soms teveel aan code die je nooit gebruikt. Niet iedereen zit te wachten op een website waarbij je kunt inloggen of reacties geven. Je kan reacties dan wel uitzetten, maar de extra code is nog wel steeds aanwezig.

Maatwerk kan deels ook met WordPress. Aan de software zelf verander je niet, maar je kunt het thema en functionaliteit wel op de klant afstemmen, waardoor je al een betere website krijgt. Vergeet niet dat aan maatwerk altijd een prijskaartje hangt. Keuze is dus altijd afhankelijk van voorkeur en budget.

Is WordPress veilig?

Ja en nee. In principe wordt er altijd gewerkt om WordPress zo veilig mogelijk te houden. Niet voor niets krijg je vaak updates, waarvan je waarschijnlijk weer moeten zuchten dat je alles weer moet updaten, maar juist die updates zijn bedoeld om alles zo veilig mogelijk te houden. Vergeet niet dat elk systeem hier last van heeft. Elk CMS moet om de zoveel tijd geupdate worden om bepaalde veiligheidsbugs te dichten.

Login gebruikersnaam - wachtwoord

In basis zit het op zich best goed. Een ander verhaal wordt het als je allerlei plugins gaat installeren. Zoals eerder gezegd zorg je met een plugin voor extra functionaliteit, wat heel mooi is. Maar omdat het open source is, kan iedereen een plugin maken. En niet iedereen schrijft de code even goed dat alles veilig is. Hierdoor heb je kans dat jouw website onveiliger wordt. Probeer daarom altijd te kijken naar plugins die regelmatig worden geüpdatet en die veel gebruikt worden. En vaak zijn betaalde plugins niet voor niets betaald. Je krijgt er vaak ook meer waarde voor terug.

Daarnaast is het zo doordat WordPress zo populair is, is hij dat ook bij hackers. Er zijn talloze scripts die automatisch proberen in te breken bij diverse WordPress websites. Gelukkig zijn er ook weer allerlei oplossingen om het de hackers zo moeilijk mogelijk te maken.

Mits je de updates iedere keer snel update, je voor goede plugins kiest en je voorzorgsmaatregelen treft om hackers buiten te deur te houden is WordPress veilig genoeg. Ik geloof niet dat er één systeem is die helemaal waterdicht zal zijn of zal blijven.

Wanneer is WordPress begonnen en hoe is het ontstaan?

Ik denk dat je inmiddels wel een beeld hebt gekregen wat WordPress is, waarvoor je het kunt gebruiken, wat de voor- en nadelen zijn, maar wellicht wil je nog een klein beetje achtergrond informatie.

In 2003 hebben Matt Mullenweg en Mike Little WordPress opgezet. Het is ontstaan vanuit de b2/cafelog, een bestaand blog software welke in 2001 is opgezet. De ontwikkelaars stopte met het ontwikkelen ervan en bleef steken bij 0.6, maar 2 gebruikers van die b2/cafelog besloten om een nieuw platform te maken en namen deze software als basis. Vandaar dat WordPress met 0.7 is begonnen.

Uiteindelijk is het uitgegroeid tot een open source systeem (onder de GNU GPL2 licentie) waar heel veel vrijwilligers aan werken onder leiding van een teammanager.

Ik denk dat dit overzicht je een heel goed beeld geeft wat WordPress is en anders horen we het graag in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top